Spreekbeurt over ratjes - Printvriendelijk pagina

Spreekbeurt over ratjes

ik heb een spreekbeurt over ratten gedaan.
iedereen vond het zo goed dat hij nu hier staat.
RATTEN

ik doe mijn spreekbeurt over ratten omdat ik het superleuke diertjes vind en er zelf twee heb.

inhoud
-aanschaf
-huisvesting
-voeding
-ziektes
-mijn ratjes
-fotosessies
-leuke namen
-soorten
-hoe ga je om met ratjes?
-nawoord

aanschaf
Waarom ratjes van een rattery, in plaats van ratjes uit een dierenwinkel?

De ratjes die je in de dierenwinkel ziet komen van broodfokkers. Dit zijn fokkers die schuren vol dieren hebben zitten en puur fokken op zoveel mogelijk ratjes om te verkopen en winst te maken. Er wordt niet gelet op gezondheid en karakter in de lijnen. Vrouwtjes zijn vaak echt 'fokmachientjes' en worden veel te jong en veel te vaak zwanger. Dit komt hun eigen conditie, en natuurlijk die van de rittens, absoluut niet ten goede. Een zwanger of zogend vrouwtje heeft wel een ander dieet nodig, het kost ontzettend veel energie om al die babies goed te laten groeien! Dit krijgen ze over het algemeen niet, waardoor de rittens geen goede start meekrijgen en sneller ziek worden en klein blijven. De rittens worden niet van jongs af aan in de hand genomen. Ze zijn niet of nauwelijks gewend aan mensenhanden. Natuurlijk kan je ze hier wel aan laten wennen met een hoop tijd en moeite, maar zo tam als ratteryratjes worden ze meestal niet.
Omdat er bij de fok van dierenwinkelratjes niet gelet wordt op karakter ontwikkelen ze vaker gedragsproblemen, zoals dominantie of schuwheid. Daarbij worden ze eerder ziek, en komen tumoren en luchtwegproblemen beduidend vaker op jongere leeftijd voor.
Dierenwinkels geven vaak geen of verkeerde informatie mee aan nieuwe rattenhouders, waardoor de nieuwe eigenaren niet optimaal voor hun diertjes kunnen zorgen, hoe graag ze dat ook zouden willen!
maar als je nog nooit eerder ratjes hebt gehad,kan je ze het beste wel van de dierenwinkel nemen.
Goede ratteries fokken vanuit een heel ander oogpunt, namelijk niet vanuit winst, maar vanuit liefde voor de dieren. De ratjes zijn allereerst huisdieren en worden in huiselijke sfeer gehouden. Stambomen worden bijgehouden, waarop informatie over de voorouders te vinden is. Lijnen waar bijvoorbeeld veel tumoren of luchtwegproblemen in voorkomen wordt niet verder mee gefokt. Daarnaast wordt ook gelet op karakter. Een erg dominante rat zal nooit vader mogen worden. Doordat de stamboom meerdere generaties bijgehouden wordt is er ook de mogelijkheid te letten op levensverwachting. Het streven is natuurlijk naar een lieve rat die gezond zo oud mogelijk wordt!
De moedertjes krijgen maximaal 2 nestjes met genoeg tussentijd om aan te sterken. Ze worden pas ingezet voor de fok als ze volwassen zijn en goed op gewicht. Tijdens de dracht en zoogperiode krijgen ze een speciaal dieet en extraatjes waardoor ze genoeg energie hebben om deze door te geven aan de rittens.
Er wordt gewacht met het inzetten van mannen tot ze minimaal de puberteit achter de rug hebben. Hierdoor kunnen dominantieproblemen sneller uitgesloten worden. Ook is er op dit punt al weer meer te zeggen over de gezondheid van ratten verderop in de lijn.
De rittens zelf worden vanaf dag 1 in de hand gehouden en gewend aan mensen en omgevingsgeluiden. Hierdoor zijn ze enorm tam. Ook de rittens krijgen, als ze vast voer eten, een speciaal gevarieerd groeidieet.
Ook heb je, als je je rittens bij een rattery hebt gehaald, altijd een betrouwbare vraagbaak waar je met al je vragen terecht kunt.
Mochten er toch problemen zijn met een bepaalde rat, of een nieuwe eigenaar kan door omstandigheden niet meer voor hun ratjes zorgen, dan is het meestal mogelijk om de ratten terug te brengen naar de betreffende rattery en wordt er samen voor een oplossing gezocht.
Een rattery zorgt voor goede informatie en begeleiding voor nieuwe ratteneigenaren en staat altijd open voor vragen.
Een rattery is geen rattenwinkel, de ratten zijn geen fokmachines. Een rattery heeft maar een beperkt aantal nestjes per jaar om de moeders en rittens zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Er dient dan ook meestal wel gereserveerd te worden. Op het moment dat er een leuke vent gevonden is voor een dame komt dit meestal direct op de website van de rattery te staan. Hoe eerder je reserveert, hoe meer kans je uiteraard hebt uit rittens uit dit nest. Je moet wat langer wachten op je rittens, maar daar heb je dan ook wel dubbel zolang en zoveel plezier van!
Helaas zijn niet alle ratteries goed. Meningen en opvattingen verschillen uiteraard en daarbij is het voor iedereen mogelijk zich een 'rattery' te noemen. Denk daarom zelf ook nog altijd na! Kijk wat een rattery te bieden heeft op bijvoorbeeld de website en stel vragen, mochten dingen onzeker zijn. Het is bijna altijd mogelijk een keer te komen kijken.

Daarnaast zijn er ook nog rattenopvangen, waar ratten terecht komen als hun baasjes niet meer voor ze kunnen zorgen, of bijvoorbeeld als ze gedumpt zijn. In de opvang zijn enorm lieve, mooie en leuke ratten te vinden in alle kleurtjes en maatjes, voor ieder wat wils. Het zijn vaak geweldige beestjes die ook echt een goed nieuw huis verdienen en die je op deze manier een tweede kans kunt geven!

huisvesting
als je ratjes wil hebben moet je eerst:
-een goeie kooi hebben
-goeie bodembedeking kopen zoals dit (laat zien)
-leuke speeltjes hebben
-goed voer hebben
-een teleporter hebben
-een toiletje hebben
-en enorm veel tijd voor aandacht!

Zorg er als eerste voor dat de kooi niet op de tocht staat en niet in de volle zon.

In dierenwinkels worden er diverse rattenkooien te koop aangeboden die prima zijn om ratten in te houden.
De minimale afmetingen van een kooi voor 2 of 3 ratjes zijn 80 x 40 x 80 centimeter.
Fijne kooien zijn de Ferplast Jenny, Terenziani of Gabber Jolly Super. Voor een maatje meer is de Furet XL, Furet Tower of een voliere echt aan te raden. Ratjes moeten lekker kunnen rennen en klimmen, dus een lekker formaat kooi hebben ze wel nodig. Zijn de kooien in de dierenwinkel je te duur? Kijk dan eens op marktplaats of dergelijke sites, daar worden veel kooien tweedehands aangeboden.
Ben je een handige doe-het-zelver? Dan kun je natuurlijk ook zelf een rattenpaleis bouwen. Houd wel rekening met het feit dat ratten tandjes hebben en graag proberen nieuwe uitgangen te maken. Houd hier ook rekening mee wat betreft verf die schadelijke stoffen bevat! Ratjes eten graag alles op, maar het is niet altijd goed voor ze. Hout neemt urine op en kan erg gaan stinken.

Iedere goede rattenkooi heeft verdiepingen, verschillende 'klimtoestellen' en meerdere knusse plekjes om te kunnen slapen.

Van ferplast zijn verdiepingen, tunnels en trapjes los bij te kopen in een aantal dierenwinkels. Deze passen in de meeste kooien . Ook zijn de kleine hoekbakjes die verkocht worden als frettentoilet harstikke leuk als 'opstapje' om ergens in je hok te hangen.

Ratjes vinden het heerlijk om in hangmatjes te slapen en deze zijn makkelijk zelf te maken van een oude theedoek of oud laken. Veel ratjes hebben de neiging om ze zelf aan te passen door er een paar extra gaten in te maken of ze gewoon compleet te slopen, maar als je oude lappen gebruikt is dit natuurlijk niet zo erg. Een doosje en oude wc-rolletjes zijn ook altijd welkom om in te kruipen en vooral om te slopen.
Bij de ikea zijn voor weinig geld enorm veel leuke spulletjes te koop voor de inrichting van je kooi. 'Nojes' en 'fangsten' zijn erg leuk, ze hebben ook heerlijke fleecedekentjes om hangmatjes van te maken of over je bank te leggen.

Als bodembedekking moet je iets uitzoeken dat niet stoft. Zaagsel en/of hooi is niet geschikt voor ratten! Ratjes hebben zeer gevoelige luchtwegen en zaagsel en hooi bevatten teveel stof. Daarnaast bevat het ook nog eens giftige stoffen en is dus erg schadelijk! Wel geschikt zijn hemparade en minihemp (als je het hok verschoont: even natsproeien met n plantenspuit en op laten drogen voor je je ratjes erin zet), corbo, beukensnippers, happy ferret bio litter of aubiose. Als nestmateriaal is wc-papier niet alleen lekker zacht, maar ook nog enorm leuk voor de ratjes om aan te trekken en scheuren als je het in lange stroken door het hok hangt. Nestmateriaal moet meestal iedere dag vervangen worden, bodembedekking meestal een keer per week (afhankelijk van je bodembedekking). Als je een vies hok echt ruikt, is het toch echt te vies en moet je vaker schoonmaken. Jij ruikt het hok, de ratjes zitten er met hun gevoelige luchtwegen middenin.

Zorg ervoor dat de kamer waarin je ratjes mogen rondlopen 'ratproof' is. Dat houdt in: geen gaten in de muren, electriciteitskabels zo veel mogelijk wegstoppen, kussentjes wegleggen als je ze heel wilt houden (de ratten vinden het natuurlijk het leukste als je ze laat liggen) en natuurlijk geen mogelijkheid tot verdwijnen in gevaarlijke dingen als koelkasten, gasfornuizen of wasmachines.

En hoe leuk je je kooi ook maakt, ratjes hebben ook gewoon aandacht nodig. Tijd om over de bank te rennen en een knuffel te halen. Als je je ratjes iedere dag deze aandacht geeft zullen ze enorm snel aan je gehecht raken en heb je er een paar vriendjes bij.

voeding
Gewoon knaagdierenvoer is niet geschikt als volledig voer voor ratten, aangezien ze alleseters zijn en dus ook dierlijke eiwitten nodig hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hamsters.
Daarnaast zitten er in het standaard hamster en konijnenvoer een heleboel dingetjes die je ratten toch niet zullen eten (zoals de zwarte staafjes), dus goedkoper uit ben je uiteindelijk niet echt. Goed rattenvoer kopen is echt de moeite waard.
Tegenwoordig zijn er diverse soorten speciaal rattenvoer te koop in dierenwinkels die zeggen speciaal afgestemd te zijn op de behoeftes van ratten. Voorbeelden zijn: Reggie Rat, Bas de Rat, Xtra Vital en Hope Farms.

Mijn ratjes krijgen Reggie Rat , aangevuld met een beetje muesli. Ze krijgen bijna iedere dag gedroogd brood of restjes van mijn eigen eten.

Naast gewoon voer kun je je ratjes restjes van je eigen eten geven, maar alleen als dit ongekruid en ongezouten is. Afwisseling in hun dieet maakt ze makkelijke eters, ze vinden het heerlijk en het is ook nog eens erg gezond voor ze. Hieronder een meer uitgebreide opsomming. Voor alles geldt eigenlijk: afwisselend en met mate, eigenlijk net als bij mensen.

Rittens kan je extra groeivoer geven in de vorm van kattenblikvoer of brinta aangemaakt met kattenmelk. Met een beetje kokend water erbij of uit de magnetron vinden ze dit heerlijk! Gewone melk kunnen ze niet tegen, dus koop speciale kattenmelk in de supermarkt of dierenwinkel.

Als snoepjes kun je ze het beste een hondenkoekje, stukje fruit of een cracker geven. In de dierenwinkel zijn de enorm populaire yoghurtdrops te koop. Ratten vinden ze heerlijk, maar de afgelopen jaren is gebleken dat deze dingen toch teveel suiker bevatten. Heel afentoe een snoepje kan geen kwaad, maar als ze teveel suiker binnenkrijgen kan dit grote gevolgen hebben voor hun gezondheid.
Wat ze wel mogen:
gekookte kip
de meeste groenten
fruit (pas op, ook in fruit zit suiker, dus niet teveel geven)
gekookt ei
gekookte pasta of rijst
gedroogd brood
kroepoek (afentoe n stukje)
ongebrande pinda's (afentoe eentje)
crackers zonder toegevoegde suiker, hondenkoekjes
kattenblikvoer
brinta gemaakt met kattenmelk (als ze nog groeien of aan moeten sterken)

Wat ze niet mogen:
producten die lactose bevatten (koemelk)
koolsoorten
sla
rauw vlees
suiker (dus koekjes, chocolade enzovoorts) ongedroogd brood
pindakaas en andere plakkerig spul
alcohol
tabak...

ziektes
Het kan natuurlijk voorkomen dat je ratje ziek wordt. Veel voorkomende problemen zijn luchtwegproblemen en tumoren. Door zorgvuldig te fokken kan de kans op deze ziektes afnemen, maar het kan natuurlijk altijd voorkomen.
Daarnaast kunnen ratjes mijt of luis krijgen, waardoor ze erge jeuk en wondjes krijgen.
Op internet en fora is enorm veel informatie over ziektes te vinden. Ik zal er hier niet dieper op ingaan, het belangrijkste is altijd een goede dierenarts in de buurt te weten die verstand heeft van ratten.
Ga niet zelf lopen dokteren met medicijnen. Dierenartsen hebben jarenlang gestudeerd voordat zij een praktijk zijn begonnen. Als 'leek' stel je makkelijk een verkeerde diagnose waardoor problemen alleen maar kunnen verergeren.
Een dierenarts bezit over de kennis en apparatuur om je ratje zo goed mogelijk te kunnen helpen.
Als je ratje zich niet lekker voelt is het zaak zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan, ratjes laten namelijk niet snel merken dat ze ziek zijn, dus als ze zich duidelijk niet lekker voelen is er altijd meer aan de hand.
Ga altijd zo snel mogelijk. Tumoren kunnen vaak operatief verwijderd worden, luchtwegproblemen behandeld. Er is dus geen excuus om niet te gaan!
ratjes bijten niet. als ze je wel bijten zijn ze ziek.

mijn ratjes
mijn ratjes heten hermelien en pervati.
hermelien is een dumborat en pervati is een gewone rat.
het zijn twee vrouwtjes.
ik heb ze speciaal voor mijn spreekbeurt meegenomen.
ze houden extreem veel van rattekwaad uithalen,dus ik doe geen oog meer dicht sinds ik ze heb!
ik heb ze in november gekregen.
ik probeer ze te leren typen,pervati kan het niet.ze schreef: agqtfkrobncf hermelien kan het beter. ze schreef: arrrggg
wie wil er een vasthouden?

fotosessies


leuke namen
als je geen leuke naam voor een ratje weet,moet je dit eens proberen:
kies een naam van iets wat je erg leuk vindt, bijvoorbeeld harry potter, en neem daar een naam van!
of neem een naam uit je droom,of van een tv serie. zo kan je een een rat patrick noemen,of gameboy!

soorten
ik ken maar vier soorten ratten,dus daar gaar dit hoofdstuk over. ik haal de info uit een folder,dus er kunnen moeilijke woorden in staan.
-muskusratten
-beveratten
-dumboratten
-gewone ratten

MUSKUSRATTEN
De muskusrat of bisamrat is een knaagdier uit de onderfamilie der woelratten. Het dier wordt ook wel als waterrat aangeduid. De muskusrat is de enige nog levende soort uit het geslacht Ondatra. Hij komt oorspronkelijk enkel in Noord-Amerika voor, maar leeft tegenwoordig in Europa en Noord-Aziƫ. De muskusrat wordt ook gefokt in de bontindustrie. Het bont komt onder de naam bisam op de markt.

BEVERATTEN
De beverrat is een groot, op een rat gelijkend knaagdier. De schaars behaarde staart is cilindervormig en loopt uit in een punt. De vacht bestaat uit glanzend bruine en geelbruine dekharen en een grijze ondervacht. De wintervacht is dikker dan de zomervacht. De snuit, kin en de meeste snorharen zijn wit, behalve de bovenste snorharen, die zwart zijn. De snorharen worden tot 130 millimeter lang. De buitenzijde van de snijtanden zijn oranje van kleur. De voorpoten hebben klauwen.

De beverrat wordt 36 tot 65 centimeter lang en vier tot negen kilogram zwaar. De staart is 25 tot 45 centimeter lang. Mannetjes worden over het algemeen groter dan vrouwtjes: mannetjes zijn gemiddeld 60,3 centimeter lang en 6,5 kilogram zwaar, vrouwtjes 59,3 lang en 6 kilogram zwaar.

De beverrat heeft verscheidene aanpassingen aan een aquatisch leven. Tussen de tenen op de achterpoten heeft een beverrat zwemvliezen. De ondervacht is waterdicht. De neusgaten en de mond kunnen worden gesloten, en ogen, neusgaten en kleine oren zijn hoog op de kop geplaatst, zodat ze tijdens het zwemmen boven water steken.

DUMBORATTEN
de dumborat heeft een korter en breder hoofd dan de normale rat.
de lichaamsbouw is peervoormiger en korter.
de dumboratten staan bekendt om hun sullige vaak slomere gedrag.

GEWONE RATTEN
Een tamme rat is een geweldig huisdier , een trouwe kammeraad voor het hele gezin. de rat is erg mensgericht, speels, aanhankelijk, intelligent, en alles behalve vies. Helaas zijn er nog heel veel mensen die van mening zijn dat een rat vies is of enge ziektes overbrengt op de mens. it is alles behalve waarheid, een tamme rat met een rioolrat vergelijken is zoiets als een dwergpoedeltje met een wolf vergelijken. een rat die in gevangenschap is geboren is vanaf zijn eerste levensadem al gewend aan de mens, hij zal dan ook niet snel bijten. dit geld overigens niet voor dierenwinkelratten, deze ratten worden bij een broodfokker gekocht en komen vaak al met 2 en halve a 3 weken zonder moeder in de winkel terecht. Hier geld het motto hoe kleiner hoe sneller verkocht. een ritten (jong ratje) moet minimaal 4 weken bij de moeder blijven ze kunnen met 2 weken al zelfstandig eten maar hebben zeker de zorg en de moedermelk nog nodig, maar geld moet rollen en de hokken zo snel mogelijk weer leeg. en ritten groeit enorm snel, binnen 8 weken heb je al een flinke rat, dit willen de dierenwinkels en hun klanten niet, hoe kleiner hoe schattiger, ratten die niet verkocht worden voor ze volgroeid zijn vaak al met 3 maanden gaan vaak naar de slangen, dit wil nogal eens het geval zijn bij zwarte mannetjes ratten, zwart,agoutti en albino zijn maar weinig geliefde kleuren. helaas wordt door verkeerde kleurkombinaties door leken maar al te vaak een zwart en agoutti nest geboren, dit komt doordat de ratten genetisch niet bij elkaar passen, dergelijke kleurkombinaties worden dan zwart en agoutti de originele wildkleuren.

hoe ga je om met ratjes?
ook dit hoofdstuk heb ik in kleine stukjes verdeeld.
inhoud
-pakken
-lopen

PAKKEN
je kan een rat op twee verschillende manieren pakken.
bij het lijfje,of aan de staart.
als je hem bij het lijfje pakt,moet je dat op grote doen.
als je een kleine rat hebt moet je hem achter de voorpootjes pakken.
dat doe je met je duim en wijsvinger. zo dus.
maar zet het ratje wel gelijk op je hand.
als je een grote rat hebt,moet je het met je hele hand doen. zo dus.
als je je ratje bij de staart vastpakt,doe je dat aan het begin.
je ratje gaat dan behoorlijk spartelen,maar je moet niet schrikken of hart gaan knijpen,want dan kan de staart eraf vallen.
pak je rat ook nooit bij het puntje van de staart,want dan kan hij afbreken. dat kan bloedverlies geven.

LOPEN
laat je rat elke dag lekker op de bank of op je bed lopen.
je kan van je t-shirt een buideltje maken en je rat daar in zetten.
ga dan niet als een gek lopen rondhuppelen.
maar loop rustig. als de ratjes aan je gewend zijn kun je ze ook op je schouder zetten en dan lopen.

nawoord
ik vond het superleuk om dit te doen.


Dit gedicht is afgedrukt van www.verhalenlezen.nl