Verhalenlezen.nl - Voor al uw verhalen en sprookjes. Ook hebben we liefdes verhalen en erotische verhalen.

Bananen.

U leest om dit moment het verhaal Bananen gepost door Dieter Deboeck. Dit verhaal is gepost in de categorie humor verhalen. Wilt u een zelf geschreven, of een mooi verhaaltje posten? Klik daarvoor hier.

Wilt u terug naar humor verhalen?
Categorie: humor verhalen
Gepost door: Dieter Deboeck
Gepost op: 2005-5-11

Verhaal:

Bananen
Uit de (nieuwe) bundel: 'Met Robert Dubois Op De Canapé'

De bananen zijn uitgedeeld! Tijd voor iets ‘completely different’. Het moest er eens van komen! Het bundel werd echt te corpulent. Terwijl Verhofstadt zijn tweedehandse zetelcollectie in de solden heeft gezet, is hij al druk bezig zijn ‘nieuwe designlijn’ aan de man te brengen. Ik ben dan ook maar begonnen aan een tweede bundel ‘onnozelheden’. Zoals de vorige jaren houdt hij het nog steeds op de twee basiskleuren rood en groen. Sommigen ambieerden één groene en één rode, maar die zijn niet cumuleerbaar. Hier gelden geen ‘Carrefour’ regels. Twee kopen plus één gratis gaat hier dus niet op! En toch zijn er enkele die zich dan nog een extra zetel willen aanschaffen op het gemeente- of stadhuis van een of andere woonplaats.

In de bundel ‘Bananen Republiek’ had ik het in het eerste verhaal ‘Treinen’ reeds over bananen. Met deze zet ik die traditie verder. Het bleek een goede start te zijn, dus… waarom zou het nu niet lukken?

Ik schrijf altijd op A5 formaat. Keurig A4tjes laten versnijden tot de helft in de drukkerij. Dat ‘vult’ rapper en vermijdt angst voor het ‘grote witte vlak’. Na zowat 2500 paperback bladzijden vol te hebben gelebberd met letters, grote en kleine, zou dat nochtans geen deel meer mogen uitmaken van de, in mijn achterhoofd liggende schrijfangst. Grote acteurs hebben nog last van plankenkoorts… Grote auteurs kijken ook wel eens op tegen het maagdelijk blad… Waarom zou ik, het krenterig krabbelaartje uit de bossen van Vlaanderen, het niet hebben…

Bananen dus!… De hoeveelheid banaan dat ik consumeerde doorheen gans mijn leven komt, in lengte uitgedrukt op pakweg 4,5 cm! De fruitpap, waarin deze gewraakte gekromde vrucht was toegevoegd in mijn begindagen kon ik ook niet binnenhouden… Dat zegt mijn moeder nog altijd als ze met vrienden en vriendinnen met de Bond van Gepensioneerden op weg is naar weer een andere mostaard- of koekjesfabriek. Ook op de begrafenismaaltijd van één of ander familielid komt het altijd weer ter sprake… Dan zit je erbij met een rode kop! Altijd over die verdomde bananen! Ik haat bananen!!!!

Als ik met mijn winkelwagentje de fruitafdeling doorwandel kijk ik schichtig rondom mij!… Daar liggen ze!… Die geelgroene klauwende bananenhanden, als baseball handschoenen… alsof ze uit het rayon zullen opspringen en mij de keel willen snoeren… Ik mag er niet aan denken!

Het toeval wil dat ik sinds een kleine maand ‘bananenexpert’ ben geworden… Zoals u ziet, beste lezer… het lot tart me! Nee ik werk niet in de haven van Zeebrugge!… Gelukkig niet! Daar lossen ze een overgroot deel van die rommel voor de Belgische consument. Nee,… we kregen op het werk een nieuwe collega bij… Divina. Ze is Filippijnse. Vijftien jaar terug overgevlogen vanuit de Filippijnen, om hier kou te lijden. Hoe kan het anders… De evenaar ligt er maar een vlooiensprong zuidelijker. Ondertussen zo Belgisch als de pest. Vanuit de regenwouden van Mindanao, het zuidelijkste van de twee grootste eilanden van de 7107 die er daar verbrokkeld bijliggen, zei ze haar vaderland vaarwel, om hier gelukkig gehuwd te zijn.. Stel dat je daar niet goed bent in aardrijkskunde… Hier hebben de meeste al problemen met de situering van Dijle en Nete op een ‘blinde’ kaart… Nu ik er aan denk… Ik ben het ook al vergeten…

Laatst had ze zo een ‘wurghand’ in de hand toen ik haar toevallig ontmoette op de plaatselijke markt.
“Kijk!�, zei ze… Ik met afkeer me wat afzijdig houdend keek, omwille van collegiale redenen, toe…
“Dat zijn geen goede bananen…�
Ik deelde volkomen haar mening… Welke bananen zouden het voorrecht hebben zich ‘goed’ te noemen.
“Zie je die ribben?�
“Ja zei ik.�
“Wel die zijn te goed zichtbaar… Een goede banaan heeft bijna geen ribben. Het zijn trouwens geen ‘eetbananen’ dat ze hier in België verkopen, maar stoofbananen… Bij ons in de Filippijnen zouden we die nooit eten. Daar hebben we roze, rode en groene… allemaal veel sappiger dan hier en ook veel zoeter… Je moet eens meegaan naar General Santos City… ‘Thon city�… tonijnenstad… Daar hebben ze lekkere bananen!�
“Wel, euh… misschien…�

Die nacht droomde ik dat ik boven een tropisch eiland vloog. Ik had motorpech. Met veel moeite kon ik mijn kleine vliegtuig nog net neerzetten op een smalle strook hagelwit strand, de vele palmbomen ontwijkend… Ik stapte uit met bonkend hart… Ik had het overleefd!… Nog geen minuut later stond ik omringd door drommen inboorlingen. Allen droegen ze grote manden mee, gevuld met… bananen! Iedereen nam er een uit hun mand en pelde ze. Ze kwamen in mijn richting… Uit gastvrijheid moest ik die verorberen…

Het angstzweet droop van mij, toen ik in shock ontwaakte uit die nachtmerrie… Een blik op de wekker vertelde me dat het half zeven was… Werken!

We waren nog maar pas op het bureel toen Divina haar boodschappentas opende en er zelfgebakken taartjes uitnam, die ze gretig aan allen verdeelde. We dankten haar voor haar gulheid. Sinds de dag dat ze bij ons is hebben we meermalen haar kook- en bakkunst mogen proeven… Ze is er meester in!
“Wel?…�, vroeg ze…
“Mmm!…heerlijk!�, sprak ik.
“Wat denk je wat er in is?�
“Mm… Ik zie rozijntjes blinken… lekker… Een soort sappig cakeje… Ergens kaneelachtig… gewoon super, Divina!…�
“Dat is Filippijnse bananentaart!�
Met deze woorden dacht ik dat mijn einde geslagen was! Mijn maag verzette zich ergens…Er is tweeduizend jaar geleden ene omgekomen na een laatste avondmaal…
“Ik ga de geschiedenis ingaan als de man die gestorven is na het ochtendmaal!…�, dacht ik in paniek.
“Ik lust geen bananen!�
Divina schaterde.
“Het zit allemaal hier!� lachte ze, terwijl ze haar wijsvinger tegen haar voorhoofd hield.

We kunnen nog veel leren van vreemde culturen…

Aantal keer bekeken: 11329
Waardering: 4.38 op 10
Geef een cijfer:

Alle rechten voorbehouden 2005-2023 - www.verhalenlezen.nl


Verhalen

Wilt u een verhaaltje lezen uit één van de onderstaande categorieën? Klik dan gewoon op een categorie en u komt op de pagina met de verhalen van deze bepaalde categorie.

Verhalen posten

Hebt u zelf een verhaaltje geschreven? Of een onvergetelijke blunder tegengekomen, of iets anders. En je wilt er anderen mee amuseren, lezen? Met verhalenlezen.nl kan dat geen probleem zijn. Klik hier om een verhaal te posten!


Statistieken

Totaal verhalen: 5184
Totaal categorieën: 10
Totaal 10 bezoekers online